Ionel Bandrabur Mentor și scriitor

Aforisme pentru mileniul III


  • Lucruri esențiale. Îmi place să vorbesc despre lucruri esențiale: viață, moarte, Univers, timp, fericire, nefericire. Dar cum nu am găsit decât foarte rar iubitori de asemenea discuții, m-am văzut constrâns să mă insingurez și să scriu. Cărțile mele sunt o compensație pentru ceea ce mi-a lipsit în viața reală.

  • Pregătiri pentru un altfel de viață. Mereu ne pregătim să trăim, cu gândul ațintit la un altfel de viață, mai destins, mai înțelept, mai fericit; ajungem în pragul morții și tot nu am mai terminat cu pregătirile.

  • Scântei vesele. Când mă uit în ochii unui om și deslușesc în ei scântei vesele, știu că trebuie să-l invidiez pentru această lumină, poate cea mai de preț din existența noastră terestră.

  • Cea mai ieftină dintre bogății. Fericirea este cea mai ieftină dintre bogății: nu costă nimic; când costă ceva, este o falsă fericire.

  • Cumințenie și nebunie. Mulți oameni trăiesc pentru a trăi; se pare că aceștia sunt cei cuminți. Alții trăiesc pentru a cumula bogatie; aceștia sunt cei mai nebuni. Iar alții, foarte puțini, se preocupă să lase în urma lor slavă; aceștia, de fapt, încep să trăiască abia după ce mor.

  • Vrabia disprețuiește aurul. Trebuie observat că niciuna dintre vietățile așa-zise inferioare nu împărtășesc patima noastră pentru aur. Dacă așezăm o vrăbiuță pe un taler de metal nobil, ea nu este încântată și zboară imediat în cel mai apropiat copac. Pentru păsărică, o frunză doldora de soare, de clorofilă, de viață, este infinit mai de preț decât aurul cel strălucitor și mort.

  • Arta de a fi fericit. Cei mai mulți oameni sunt complet ignoranți cu privire la arta de a fi fericit. Este o artă ce nu se învață în școli, pe care trebuie să o deprindem singuri, cu propriile noastre puteri, cu voința și fermitatea noastră, așa cum păsările cerului ajung să deprindă zborul și voioșia fără să fi trecut prin universitate.

  • Teama de moarte nu este lașitate. Nu trebuie să-l socotim laș pe omul care se teme de moarte și se ferește de ea. Și instinctul și rațiunea îl împing să o facă. Vina este a naturii, născocitoarea vieții și a morții, aceea care l-a creat pe om efemer, dându-i bucuria de a trăi, dar nu și răgazul bucuriei durabile, nu și destui ani pentru a se satura de viață.

  • A pluti în azur. Cugetarea noastră obosește numai atunci când este de un nivel vulgar, impusă de sâcâielile și vitregiile cotidiene; dar când este dezbrăcată de util și de imediat, când se înalță în sfera marilor întrebări, ea se înviorează brusc și dă dovadă de o vigoare neașteptată; ai zice că spiritul omului își găsește adevărata menire numai plutind în azur.

  • Cenușiul cotidian. Cei care se plâng de cenușiul din viața cotidiană nu observă că cenușiul se află în sufletul lor, în incapacitatea lor de a vedea culorile lumii și de a se lasa fermecați de ele. Senzația de șters, de plictiseală, de urât, este o infirmitate la fel de tristă ca orbirea sau surzenia.

  • Dar dacă viața asta amorțită, somnolentă, din ce în ce mai stinsă, nu este decât o uvertură la adevărata viață care începe odată cu moartea? Din moment ce o omida poate deveni fluture, de ce nu s-ar putea ca și omul să treacă printr-o metamorfoză asemanatorare și să devină la moarte altceva, mai fin, mai aerian, mai splendid?… Poezie.

  • Când în cele din urmă, vârsta foarte înaintată te-a făcut copt pentru moarte, leacurile și amăgirile nu-ți mai folosesc la nimic. Știi ce te așteaptă și surâzi senin. Înțeleptul, după ce a luptat zeci de ani împotriva morții, se lasă cu bună știință înfrânt, așa, la o ora aleasă, fără tristețe și fără iluzii.

  • După felul cum e maltratată prima parte a vieții și transformată într-o bătrânețe lipsită de strălucire, materie ieftină, mohorâtă, greoaie, roasă de boli, - aș zice că, în decursul existenței, din proprie voință perversă, omul practică un fel de alchimie pe dos: își bate joc de aurul cu care a venit pe lume și îl preface în plumb.